Περιβάλλον

Ηλιοπροστασία, εξοικονόμηση ενέργειας & αρχιτεκτονική
Ιδιαίτερα σε χώρες με θερμό κλίμα, όπως αυτό της Μεσογείου, όπου η ηλιοφάνεια αποτελεί το πιο συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο, η χρήση ενός συστήματος εξωτερικής σκίασης, όπως τέντες, πέργκολες κ.ά, κρίνεται απολύτως απαραίτητη για κάθε οικοδόμημα. Είναι ζωτικής σημασίας, καθώς σχετίζεται άμεσα με την εξοικονόμηση ενέργειας, τη δημιουργία καλής σχέσης του κτιρίου με το περιβάλλον, αλλά και με την προστασία του ανθρώπου από τη βλαβερή UVΒ ηλιακή ακτινοβολία. Και η ανάγκη για έρευνα, μελέτη, δημιουργία και χρήση σύγχρονων και αποτελεσματικών συστημάτων ηλιοπροστασίας γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, λόγω της έξαρσης των οικολογικών προβλημάτων.
 
Στη νότια Ευρώπη η ενέργεια που καταναλώνεται ετησίως για κλιματισμό είναι δυο έως τρεις φορές περισσότερη από αυτήν που καταναλώνεται για θέρμανση. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη έτσι ώστε να μην υπερθερμαίνεται το εσωτερικό του κτιρίου με την εισβολή του ηλίου. Το κατάλληλο σύστημα εξωτερικής σκίασης μπορεί να αποτελέσει μία ισχυρή άμυνα απέναντι στις ηλιακές ακτίνες, καθώς δημιουργεί ένα είδος φίλτρου ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον. Μειώνει αισθητά τη θερμότητα που εισέρχεται στο χώρο και κατά συνέπεια τη θερμοκρασία του (έως και 10˚C), περιορίζοντας παράλληλα τη χρήση των κλιματιστικών. Αντίστοιχα, η χρήση μίας τέντας ή μίας ομπρέλας, με υψηλής ποιότητας και προστασίας ύφασμα - τεντόπανο, προστατεύει αποτελεσματικά από τις UVΒ ακτίνες του ήλιου που είναι καρκινογόνες ή προκαλούν ερεθισμούς και εγκαύματα.
 
Η ελεγχόμενη έκθεση ενός κτιρίου στον ήλιο μπορεί να αποφέρει ιδανική εσωτερική θερμοκρασία και εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας. Ο ρόλος όμως των συστημάτων σκίασης δεν περιορίζεται μόνο στο να εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία όταν αυτή είναι δυσάρεστη. Ταυτόχρονα πρέπει να επιτρέπουν την είσοδό της στο εσωτερικό, όταν αυτό είναι επιθυμητό, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το σωστό εξαερισμό και φωτισμό του χώρου. Ωστόσο, η διαδικασία ελέγχου του φωτός στο εσωτερικό ενός οικοδομήματος είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτείται εξειδικευμένη γνώση, καθώς ο τρόπος που το φως πέφτει σε ένα κτίριο δεν είναι στατικός. Μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το κλίμα, τον προσανατολισμό κ.ά. Και φυσικά, τα συστήματα ηλιοπροστασίας αποτελούν σημαντικά στοιχεία της όψης των κτιρίων, συμβάλουν όχι μόνο στη λειτουργικότητα, αλλά και στην αισθητική τους, αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται με την αρχιτεκτονική. 
- Κατεβάστε εδώ το άρθρο με τίτλο ''Τα συστήματα ηλιοπροστασίας ως στοιχεία της όψης  κτιρίων''.
Επιλογή συστήματος σκίασης
Η σύγχρονη έρευνα και μελέτη στον τομέα της ηλιοπροστασίας έχει οδηγήσει στη δημιουργία τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων σκίασης, που μπορούν να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι πολλές, όπως τέντα κασετίνα, τέντα με βραχίονα, πέργκολα αλουμινίου, πέργκολα με τέντα, τέντες με αντιρίδες, καποτίνες κά, ενώ τα βασικά κριτήρια επιλογής συνοψίζονται στα παρακάτω:
 
- Τα εξωτερικά συστήματα σκίασης αποσκοπούν στο να προλαβαίνουν την ακτινοβολία πριν αυτή φτάσει στη γυάλινη επιφάνεια του οικοδομήματος. Προορίζονται, δηλαδή, για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που συνεπάγεται την καταπόνηση τους από τις καιρικές συνθήκες, γι αυτό πρέπει  να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά και να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.
 
- Ο χρήστης θα πρέπει να γνωρίζει το σωστό τρόπο λειτουργίας του συστήματος σκίασης που έχει επιλέξει, προκειμένου να εξασφαλίσει το μέγιστο χρόνο διατήρησης του σε άρτια κατάσταση. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπορεί να προσφέρει η προσθήκη αυτοματισμού, καθώς εκμηδενίζει την ανθρώπινη επέμβαση.
 
- Η μορφολογία των συστημάτων σκίασης και τα υλικά που χρησιμοποιούνται κάθε φορά συνθέτουν τη γενικότερη εικόνα και την αίσθηση που ένα κτίριο αποπνέει. Εκτός από τη λειτουργικότητα και την ανθεκτικότητα, λοιπόν, το αρμονικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι μία ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, επιλέγοντας ένα σύστημα ηλιοπροστασίας.

- Κατεβάστε εδώ το άρθρο με τίτλο ''Παράδειγμα εφελκυόμενης μεμβράνης''.